vrijdag 23 september 2011

Oekraïners hebben weinig vertrouwen in slagkracht leger

Veel Oekraïners vragen zich af of hun leger wel in staat is het land te verdedigen, mocht Oekraïne onverhoopt in een oorlog verzeild raken. Slechts 3,6 procent is er ten volle van overtuigd dat dit wél het geval is, zo blijkt uit een peiling van het Gorsjenin Instituut. Daar staat tegenover dat 23,4 procent geen enkel vertrouwen heeft in de slagkracht van het Oekraïense leger. Er zijn veel twijfelaars, want 44 procent weet het niet zeker of het leger sterk genoeg is.

Ruim de helft (58,6 procent) van de ondervraagden vindt dat het Oekraïense leger zowel uit beroeps als uit dienstplichtige soldaten dient te bestaan, een kwart (25,1 procent) wil alleen beroepsmilitairen. Er zijn ook nog altijd voorstanders van de dienstplicht, al is het een kleine groep van 7,9 procent.

Bijna de helft van de jongeren voelt niets voor het leger, al helemaal niet als dienstplichtig soldaat. Ze willen hun studie niet onderbreken of vinden dat de dienstplicht hun carrière schaadt. Voor één op de drie ondervraagden geldt bovendien dat ze vinden dat de omstandigheden in het leger verre van ideaal zijn. Nieuwkomers worden afgebeuld door de oudgedienden en daar hebben ze weinig zin in. Het aantal dienstweigeraars uit principe is laag, slechts 4,7 procent.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: