vrijdag 16 september 2011

Jatsjenjuk wil boycot verkiezingen na veroordeling Timosjenko

Partijleider Arseni Jatsenjuk van de Beweging voor Verandering roept op tot een boycot van de parlementsverkiezingen in het najaar van 2012 als Joelia Timosjenko daar niet aan mee mag doen. Hij wil dat de oppositiepartijen één lijn trekken: ''Als we met z'n allen weigeren mee te doen, dan kun je niet van geldige verkiezingen spreken", aldus Jatsenjuk in een interview met tv-zender TBi.

Op de vraag of de Moederlandpartij ook zonder Timosjenko mee kan doen, antwoordde Jatsenjuk ''dat er zonder Timosjenko helemaal geen Moederlandpartij bestaat". De politicus drong er nog maar eens op aan dat de oud-premier en leider van de Moederlandpartij moet worden vrijgelaten. Ze zit sinds begin augustus achter de tralies, haar hangt zeven tot tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd als ze wordt veroordeeld voor machtsmisbruik wegens het omstreden gascontract uit 2009.
Hij uitte dreigende taal aan het adres van de regering-Janoekovitsj. Volgens Jatsenjuk nemen de Verenigde Staten en de Europese Unie stevige maatregelen, mocht Timosjenko daadwerkelijk worden vroordeeld. "De mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn, komen bij zowel de VS als de EU op de zwarte lijst", meent Jatsenjuk. "En Oekraine kan een verdrag met de EU wel vergeten."
Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: