dinsdag 20 september 2011

Acht houten kerken in 2013 op Werelderfgoedlijst

Acht historische, in hout opgetrokken kerken komen halverwege 2013 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat om vier kerken in de omgeving van Lviv, twee in de buurt van Ivano-Frankivsk en eveneens twee in Transkarpatië. Historicus Vasil Slobodian ziet dit als de redding voor de kerken. Niet omdat de Unesco er geld in stopt, zoals zo vaak wordt gedacht, maar omdat de Oekraïense overheid min of meer wordt gedwongen om de kerken te restaureren.

In de krant Dzerkalo Tiznia pleit hij voor het instellen van een restauratiefonds van overheidswege. "Zover zijn we in twintig jaar onafhankelijk nog niet gekomen", constateert hij zuur. Het heeft de nodige moeite gekost om de acht kerken op de Werelderfgoedlijst te krijgen. "Dat hebben we binnen een Oekraïens-Pools samenwerkingsverband gedaan."

Niet alleen de kerken zelf moesten gedetailleerd worden beschreven, maar ook de directe omgeving met de bijbehorende vegetatie. Zelfs moest worden aangegeven of er in de omgeving overnachtingsmogelijkheden zijn voor toeristen die de kerken willen bekijken.

Oekraïne heeft nog maar drie historische gebouwen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat is minimaal, aldus historicus Slobodian. "Alleen Moldavië is slechter bedeeld met slechts één monument op de lijst." Dit jaar werden de Metropolitan Kamers in Chernivitsi aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd en ook de oude stadsdelen van Kamianets Podilsky en Odessa maken volgens Slobodian een goede kans. "Daar hebben we al geruime tijd geleden een presentatie voor gemaakt. Maar beide stadsbesturen maken er weinig haast mee." Niet onbegrijpelijk trouwens, want een plek op de Werelderfgoedlijst brengt weinig voordelen, maar vooral veel verplichtingen met zich mee.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: