donderdag 29 september 2011

'Leve mijn moeder, leve Oekraïne!'

Oud-premier Joelia Timosjenko gaat er vanuit dat de rechter haar schuldig verklaart. Vrijspraak heeft er volgens haar vanaf het begin niet in gezet. "Het vonnis is al geschreven", liet zij donderdag weten. Van de Oekraïense rechter hoeft zij niets te verwachten, aldus Timosjenko, ''maar internationale gerechtshoven zullen mij volledig rehabiliteren".

Volgens Timosjenko heeft de steun van onafhankelijke mensenrechtenorganisaties dat al wel bewezen. Ze gaf aan dat zij na haar veroordeling president Viktor Janoekovitsj niet om amnestie zal vragen. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag een gevangenisstraf van 7 jaar, een verbod op het bekleden van een bestuurlijke functie gedurende 3 jaar en een schadevergoeding van 195.000 euro.

Openbare aanklager Lilia Frolova moest toegeven dat sommige bewijsstukken de vreemde datering '31 april' dragen. "Maar dat zijn slechts technische fouten, die de betrouwbaarheid ervan niet aantasten."

Voordat Timosjenko donderdagmiddag het laatste woord kreeg in het proces tegen haar vanwege het Russische gascontract uit 2009 sprak haar dochter Eugenia Carr de rechtbank toe. Niet over de oud-premier, evenmin over de oppositieleider Timosjenko, maar over haar moeder. Ze eindigde haar emotionele toespraak met ''Leve mijn moeder! Leve Oekraïne!''

Het proces gaat vrijdag verder met de slotpleidooien van zowel het Openbaar Ministerie als van Timosjenko's advocaten. Daarna moet de rechter zich beraden op het vonnis.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: