zaterdag 1 oktober 2016

Ook Nederlandse ambassadeur op het matje

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de Nederlandse ambassadeur wordt ontboden in verband met het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne. Ambassadeur Renée Jones-Bos moet maandag op het matje komen. De Nederlandse minister Bert Koenders ontbood gisterochtend de Russische ambassadeur om hem te laten weten dat Nederland niet blij is met de Russische kritiek op het internationale onderzoek naar de ramp.

Rusland wil de Nederlandse ambassadeur uitleggen waarom Rusland niet instemt met de conclusies over de oorzaak van de ramp, staat in de verklaring van het ministerie. Het onderzoek is volgens een woordvoerder door de gebruikte onderzoeksmethodes "de verkeerde kant opgegaan".

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt kennis te hebben genomen van de Russische stap en het gesprek met de ambassadeur af te wachten. Eerder verklaarde het ministerie dat minister Koenders "een goed gesprek" heeft gehad met de Russische ambassadeur.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei bij de BBC dat het onderzoek naar de ramp nog helemaal niet klaar is en dat het te vroeg is om conclusies te trekken. Hij trok de kwaliteit van het onderzoek in twijfel, iets wat eerder al door woordvoerders van het Kremlin werd gedaan.

Lavrov zei dat de technische details en de verklaringen waarop het rapport is gebaseerd van sociale media komen en van anonieme getuigen. De minister zei dat Rusland de onderzoekers een enorme hoeveelheid informatie heeft gegeven en daar nog niets op heeft gehoord.

Het onderzoek is niet klaar en daarom is praten over schuldigen voorbarig, zei Lavrov. Hij wijst erop dat de onderzoekers zo'n honderd namen hebben van mensen die mogelijk betrokken zijn bij het veroorzaken van de ramp, maar dat geen van die mensen al is aangemerkt als een verdachte of zelfs maar als getuige.

Op de vraag of Rusland excuses gaat aanbieden zei hij "Excuses waarvoor? Het onderzoek is niet voorbij. Laten we er niet op vooruitlopen."

Bron: NOS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten