donderdag 13 oktober 2016

Merkel aarzelt met uitnodiging overleg Donbas

Er is grote onduidelijkheid over een ontmoeting van de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankijk komende woensdag in Berlijn. Vanuit Moskou kwam het verhaal dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de andere drie had uitgenodigd voor een diner én overleg over de oorlog in Oost-Oekraïne.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zou volgens sommige media niet bereid zijn om te komen, maar officieel werd later gemeld dat hij nog niet eens een uitnodiging had ontvangen. Inmiddels heeft Merkel laten weten dat zij meer tijd nodig heeft om een ontmoeting van het viertal voor te bereiden. Hieruit valt af te leiden dat het vertrouwen niet erg groot is dat een gesprek over de Donbas iets gaat opleveren.

Gisteren spraken Merkel, de Franse president Francois Hollande en de Russische president Vladimir Poetin elkaar telefonisch, terwijl Merkel vandaag opnieuw Hollande aan de lijn krijgt en dan ook Porosjenko. De Franse president heeft intussen meegedeeld dat diplomaten van de vier landen elkaar zowel vandaag als morgen spreken in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Wat de situatie er niet eenvoudiger op heeft gemaakt, is de opmerking van Hollande dat er maar eerst eens verkiezingen in de bezette gebieden moeten komen voordat Oekraïne weer de controle krijgt over 600 kilometer grens. Poetin gooide gisteren in St. Petersburg olie op het vuur door Oekraïne onwil te verwijten bij het nemen van een besluit over een grondwetswijziging én door op te merken dat de pro-Russische rebellen zijn gestopt met schieten terwijl het Oekraïense leger daar maar mee door gaat.

Bronnen: 24today.net, Unian, Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten