woensdag 26 oktober 2016

'Oorlog in Donbas treft vooral vrouwen en kinderen'

De oorlog in Oost-Oekraïne heeft al aan 495 vrouwen en 68 kinderen het leven gekost, terwijl 150 kinderen gewond zijn geraakt in de afgelopen twee jaar. Ook hebben al 900.000 vrouwen en 236.000 kinderen elders in Oekraïne een veilig heenkomen gezocht. Sinds het begin van de oorlog in het voorjaar van 2014 zijn 2.130 Oekraïense soldaten gesneuveld, waaronder twee vrouwen.

Al 1.937 kinderen zijn wees geworden, terwijl 1.213 vrouwen hun man verloren en 1.975 vrouwen een zoon. Nog eens 142 vrouwen wachten nog altijd op vrijlating van hun familieleden die door de pro-Russische rebellen in de bezette gebieden gevangen worden gehouden.

Het was een indrukwekkende opsomming van feiten die het Oekraïense parlementslid Irina Herastsjenko gisteren maakte tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

''Russische mannen die vechten tegen Oekraïense vrouwen en kinderen, ze doden of gevangen nemen. Dát is de oorlog in Oost-Oekraïne. Conflicten als deze gaan altijd gepaard met geweld tegen vrouwen en meisjes, en seksueel geweld wordt niet geschuwd. Wij weten dat er in de bezette gebieden aan mensenhandel wordt gedaan, dat verkrachting en uitbuiting voor komt en dat minderjarigen met de rebellen meevechten. Dit alles is in strijd met de mensenrechten. We moeten dit niet accepteren.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: