vrijdag 28 oktober 2016

Nieuwe 'hobbel' afschaffing visum: Frankrijk en België liggen dwars

Frankrijk en België liggen dwars in de discussie over de afschaffing van de visumplicht voor Oekraïne. Beide landen zijn ''bezorgd'' over de in hun ogen te geringe vorderingen van de Oekraïense regering bij het bestrijden van de corruptie. Dat melden journalisten en experts naar aanleiding van een bijeenkomst van de EU-ambassadeurs gisteren, aldus de Europejska Pravda. Oekraïne zou door een falend anticorruptiebeleid niet hebben voldaan aan de criteria voor afschaffing van de visumplicht.

Volgens Rikard Jozwiak, de Brusselse verslaggever van Radio Free Europe/Radio Liberty, is ook van belang dat er nog altijd geen overeenstemming is bereikt over een ontsnappingsclausule. Er zijn namelijk ook lidstaten die de visumplicht weer - al dan niet tijdelijk - willen invoeren bij een te grote toestroom van Oekraïners naar Europa.

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad meent dat het allemaal niet zo'n vaart loop. Oekraïne heeft wat Tusk betreft voldaan aan de criteria en er moeten alleen nog maar ''procedurele stappen'' worden gezet om de visumplicht van tafel te halen.


Bronnen: Unian, Censor. net

Geen opmerkingen: