zondag 16 oktober 2016

Oekraïne pompt geen aardgas meer ondergronds

Oekraïne pompt niet langer aardgas in de ondergrondse opslagruimtes, maar haalt er aan het begin van het nieuwe stookseizoen nu dagelijks 1,2 miljoen kubieke meter gas uit. De situatie rond de ondergrondse opslag is onduidelijk. Er zit nu 6,3 miljard kubieke meter aardgas in, ofwel 48 procent van de 14,5 miljard kubieke meter die het staatsenergiebedrijf Naftogaz er voor de winter in wilde pompen.

Het kabinet besloot eind augustus zelfs dat die ondergrondse voorraad 17 miljard kubieke meter gas zou moeten omvatten. Een flinke buffer voor de winter is belangrijk, aangezien Oekraïne al bijna een jaar geen Russisch gas meer heeft gekocht. Sindsdien wordt gas uit onder meer Slowakije en Polen gekocht.

Niet alleen voor Oekraïne is de ondergrondse opslag van belang, maar ook voor Europa dat zelf gas uit Rusland krijgt via Oekraïne. Met de ondergrondse opslag wordt de druk in de transportleidingen op peil gehouden. Daarvoor is volgens deskundigen aan het begin van de winter zeker 16 miljard kubieke meter nodig in de ondergrondse opslag.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten