donderdag 20 oktober 2016

Merkel: verkiezingen komen eerst, dan pas de Oekraïense wensen

Oekraïne krijgt pas ''aan het einde van het proces'' de controle terug over de 400 kilometer grens met Rusland die nu in handen is van de pro-Russische rebellen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd tegen journalisten na afloop van de topontmoeting van gisteravond in Berlijn. Volgens Merkel is wel overeen gekomen dat de waarnemers van de OVSE vrije toegang krijgen tot het grensgebied.

Ook het sturen van een gewapende politiemissie onder de vlag van de OVSE is nog niet aan de orde, aldus Merkel. Eerst moet Oekraïne voorbereidingen treffen om lokale verkiezingen te houden in de bezette, waarvoor een wetswijziging in gang gezet moet worden. ''Pas dan kunnen we spreken over een gewapende OVSE-missie.''

Oekraïne heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat het schieten moet stoppen, de alle Russische militairen en de zware wapens waarover zij en de rebellen beschikken weg moeten en de grens weer onder Oekraïense controle wordt gebracht voordat sprake kan zijn van lokale verkiezingen in de bezette gebieden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten