maandag 24 oktober 2016

Veel vragen rond terughalen vliegtuig Belavia

Het terugsturen van een vliegtuig van de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia heeft veel vragen opgeroepen in de media. De piloot werd vrijdagmiddag vijftig kilometer voor de grens gesommeerd terug te keren naar Kiev, waar de Armeense journalist Armen Martirosjan van boord werd gehaald door de staatsveiligheidsdienst SBOe. Na enkele uren werd Martirosjan vrijgelaten en mocht hij alsnog afreizen naar Minsk.

De nationale veiligheid zou in het geding zijn geweest, maar het is nog altijd onduidelijk waarom dat zo was. Van Martirosjan is bekend dat hij in Moskou werkt voor Russische staatsmedia en dat hij zich negatief heeft uitgelaten over het Majdan-protest. De SBOe heeft alleen bekend gemaakt dat de Armeniër gefouilleerd is voordat hij vrijdagavond alsnog per vliegtuig mocht afreizen.

Wit-Rusland is het niet eens met de gang van zaken en heeft een officiële klacht ingediend bij Oekraïne. Deskundigen zetten vraagtekens bij de actie van de staatsveiligheidsdienst, ook al omdat piloot Viktor Shishlo te kennen heeft gegeven dat de Oekraïense vluchtleiding gedreigd heeft om straaljagers op hem af te sturen als hij geen gehoor zou geven aan de opdracht om meteen terug te keren naar de luchthaven Zjoeliani.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: