vrijdag 14 oktober 2016

'Janoekovitsj heeft tijdelijke vluchtelingenstatus'

Rusland heeft de Oekraïense ex-president Viktor Janoekovitsj een voorlopige verblijfsvergunning verleend met de status van vluchteling. Dat is gisteren meegedeeld aan de Oekraïense autoriteiten die in juli van dit jaar hadden gevraagd of Rusland wilde bevestigen dat Janoekovitsj zich zoals verondersteld in het buurland bevindt. Dat wordt van belang geacht voor het zich al meer dan twee jaar voortslepende strafrechtelijk onderzoek naar de gebeurtenissen op en rond Majdan in de winter van 2013-2014.

Volgens Janoekovitsj' voormalige advocaat Vitali Serdjoek moet het Openbaar Ministerie nu wel actie ondernemen, want het argument dat de verblijfplaats van de in februari 2014 vertrokken president onbekend is geldt nu niet meer. Janoekovitsj gaf zelf onlangs al te kennen dat hij bereid is om via een videoverbinding zijn getuigenis af te leggen. Overeenstemming daarover is nog niet bereikt, want de autoriteiten in Kiev willen dat Janoekovitsj via een videoverbinding vanuit een Oekraïense ambassade komt getuigen.

Het Constitutionele Hof beraadslaagt overigens komende woensdag of de afzetting van Janoekovitsj door het parlement destijds heeft voldaan aan de grondwettelijke eisen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten