donderdag 20 oktober 2016

Porosjenko: 'Stappenplan Donbas in november'

Volgende maand wordt er een internationaal stappenplan opgesteld om een wapenstilstand in Oost-Oekraïne te bereiken. Dat zei de Oekraïense president Petro Porosjenko afgelopen nacht na gesprekken in Berlijn met leiders uit Duitsland, Frankrijk en Rusland. De vier spraken in de Duitse hoofdstad over de naleving van de Minsk-akkoorden.

De vredesakkoorden werden eerder afgesloten tussen de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen die in 2014 de macht grepen in delen van Oost-Oekraïne. Ondanks de Minsk-akkoorden is het geweld in Oost-Oekraïne niet gestopt. Tot nu toe zijn daarbij bijna 10.000 mensen omgekomen.
Volgens president Porosjenko moeten de nieuwe plannen die volgende maand worden opgesteld ervoor zorgen dat de eerder gesloten vredesakkoorden wel worden nageleefd. Hij zei ook dat beide partijen hebben afgesproken zich terug te trekken van een aantal frontlinies in het gebied waar wordt gevochten en dat er een gewapende politiemissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moet komen. Die zou mogelijk kunnen toezien op verkiezingen in het gebied.

De Duitse bondskanselier Merkel zei na afloop van de gesprekken over vrede in Oekraïne dat er nog een lange weg is te gaan, maar dat het goed is om te blijven praten om "het momentum niet te verliezen". De Russische president Poetin zei dat hij de eerder gesloten Minsk-akkoorden als uitgangspunt ziet voor het bereiken van vrede in Oost-Oekraïne.

Bron: NOS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten