maandag 31 oktober 2016

OVSE maakt geen gebruik meer van drones

De OVSE is stilzwijgend gestopt met het controleren van troepenbewegingen vanuit de lucht met onbemande verkenningsvliegtuigjes, ook wel drones genoemd. Dat meldt Foreign Policy. Verslaggever John Hudson schrijft dat de drones al twee maanden niet meer worden ingezet, nadat die in de maanden daarvoor geregeld uit de lucht werden geschoten.

De OVSE weigert de schuld voor het neerschieten bij de rebellen of het leger neer te leggen, omdat de waarnemers van de internationale organisatie veelal niet naar de plek toe konden waar drones waren gecrasht. De pro-Russische rebellen leggen de schuld bij het leger, het leger bij de rebellen en de Russen zeggen van niets te weten.

Het besluit om te stoppen met de waarnemingen vanuit de lucht zorgt er voor dat de OVSE veel informatie mis loopt. Met de Camcopter S-100 drones konden langeafstandsvluchten worden gemaakt, waardoor het mogelijk was om gebieden langs de frontlijn te monitoren die de waarnemers op de grond niet konden bezoeken. Ook 's nachts kon worden gevlogen, terwijl de waarnemers dan verplicht waren om in hotels te verblijven.

Een woordvoerster van de OVSE meldt aan Foreign Policy dat getracht wordt ''zo snel mogelijk'' weer drones in te zetten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: