donderdag 20 oktober 2016

Rutte alsmaar pessimistischer over Oekraïneverdrag

Premier Mark Rutte is niet optimistisch over het oplossen van de situatie rond het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Dat heeft hij vandaag in Brussel gezegd voorafgaand aan de EU-top. Zijn pessimisme is "alleen maar erger geworden." Rutte verwacht voor donderdagavond nog geen conclusies, maar zegt dat er "zeker een kans op een compromis is." Sinds Nederland zich in april in een referendum uitsprak tegen het verdrag zoekt het kabinet naar een manier om recht te doen aan de nee-stemmers.

Rutte gaat in de avond zijn collega’s bijpraten en hen "informeel aftasten" over de mogelijkheden. "Het begint wel te dringen", zei hij, verwijzend naar de deadline van 1 november die de Tweede Kamer heeft gesteld. Maar zijn verwachting is dat desondanks op termijn toch veel zaken uit het verdrag doorgaan. Hij waarschuwde dat als er geen oplossing komt dat "heel veel schade" berokkent.

Er is wel een oplossing, zei Rutte, maar die moet wel aanvaardbaar zijn voor alle partijen. Rutte verwees naar "grote geopolitieke implicaties". "Dus het is niet zo dat je als Nederland zo maar makkelijk nee kan zeggen." Oekraïne heeft duidelijk gemaakt dat het niet opnieuw wil onderhandelen over het associatieverdrag.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten