dinsdag 18 oktober 2016

Overleg 'Normandische vier' in Berlijn gaat toch door

Het overleg van de leiders van het Normandische format gaat morgen toch door in Berlijn, maar de Oekraïense president Petro Porosjenko heeft er geen hoge verwachtingen van. Hij zei dit vanmiddag tijdens een werkbezoek in de Noorse hoofdstad Oslo. Hij benadrukte dat Oekraïne de politieke afspraken van Minsk-2 ''voor 95 procent'' is nagekomen ''terwijl Rusland 0 procent van de afspraken ten aanzien van de veiligheid heeft uitgevoerd.

Porosjenko wil voor alles de toezegging krijgen dat zijn land de controle over 400 kilometer grens met Rusland terug krijgt. Rusland benadrukt keer op keer dat de Oekraïense regering de politieke afspraken naast zich neer legt en wil dat er eerst lokale verkiezingen in Oost-Oekraïne worden gehouden.

Terwijl vanuit het Kremlin gisteravond nog werd gemeld dat de Russische president Vladimir Poetin niet naar Berlijn zou komen omdat het diplomatieke overleg van afgelopen weekeinde geen resultaten heeft opgeleverd, inmiddels is de wind gekeerd. Poetin's woordvoerder Dmitri Peskov liet vanmiddag weten dat de president morgen toch in gesprek gaat met de presidenten Porosjenko en Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel die als gastvrouw optreedt.

Het besluit van Poetin om toch te gaan heeft volgens Peskov niets te maken met de weer verslechterde situatie in de Donbas, nog met de moord op zijn landgenoot Arseni Pavlov/Motorola. ''Het is niet de aanleiding, maar het helpt zeker niet mee bij het vinden van een oplossing'', voegde Peskov er aan toe.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten