maandag 24 oktober 2016

Veel animo voor emigratie, vooral naar Polen

Drie van de tien Oekraïners zou wel naar het buitenland willen verhuizen als daar werk is of voor het volgen van een opleiding. Dat blijkt uit een peiling van het bureau Rating. De meeste animo om te emigreren is te vinden in het midden en westen van het land. Andere kenmerken: man, jong en goed opgeleid.

De belangrijkste reden om naar het buitenland te gaan zijn de betere leefomstandigheden (53 procent), om de kinderen een betere toekomst te bieden (41 procent) of omdat het in eigen land niet mogelijk is om een goede baan te vinden (32 procent). Van de mensen die al één of meer kinderen hebben, vindt 52 procent hun toekomstkansen de belangrijkste drijfveer om weg te gaan.

Minder vaak werd een betere zelfontplooiing genoemd (door 14 procent), terwijl 8 procent meent dat het in eigen land niet veilig is; 7 procent verwacht in het buitenland beter onderwijs en een betere gezondheidszorg te vinden, terwijl 5 procent op zoek is naar een beter ondernemersklimaat.

Uit een ander onderzoek, van het Werkgeversverbond, blijkt dat de meeste Oekraïners met emigratieplannen kiezen voor Polen. Daar hebben al een miljoen landgenoten werk gevonden, terwijl het aantal visumaanvragen voor het buurland jaarlijks met 30 procent groeit. In Polen zijn ze blij met de Oekraïense arbeidskrachten; de economie groeit en veel jonge Polen hebben hun heil elders in Europa gezocht.

Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: