Oekraïne blijft er bij dat Debaltseve terug moet worden gegeven, of op z'n minst gedemilitariseerd dient te worden. Het strategische gelegen stadje, een knooppunt van spoorwegen tussen Donetsk en Loehansk, werd door de pro-Russische rebellen met hulp van het Russische leger vorig jaar februari ingenomen. Dat gebeurde in de dagen tussen het overleg over Minsk-2 en het in werking treden van het akkoord.
President Petro Porosjenko zei in een interview dat gisteravond door de belangrijkste tv-zenders werd uitgezonden dat was vastgelegd waar de frontlijn op dinsdag 11 februari 2015 zich bevond. ''We hebben op basis van het Minsk-2 akkoord alle recht om te eisen dat de rebellen zich terugtrekken uit Debaltseve.
Hij waarschuwde de rebellen dat die situatie zich niet opnieuw zal voordoen bij Zolote, Petrivke en Stanitsja Loehanska. ''We geven geen enkel dorp meer uit handen.'' Bij de drie dorpen bevinden zich doorlaatposten. Onlangs werd afgesproken dat zowel de rebellen als het leger zich elk over een afstand van een kilometer terugtrekken. Alleen bij Petrivske is dat voorlopig het geval. Bewoners van de drie dorpen, maar ook die van het verderop gelegen Marioepol vrezen echter dat de rebellen misbruik van de situatie gaan maken.
De eis dat Oekraïne de controle terugkrijgt over de 400 kilometer lange grens van de Donbas met Rusland voordat er verkiezingen worden gehouden blijft ook overeind, zei Porosjenko. ''Er zijn al ontzettend veel wapens en Rusland blijft doorgaan met het leveren van meer wapens. De aantallen tanks, artillerie, raketlanceerinstallaties en pantserwagens overstijgen inmiddels die van het Duitse leger. Daarom moeten wij de grens kunnen afgrendelen, met de hulp van een gewapende politiemissie van de OVSE. Dat staat ook zo in het Minsk-2 akkoord.''
De president benadrukte dat de wet die de lokale verkiezingen in de bezette gebieden regelt pas door het parlement wordt aangenomen als de veiligheidssituatie in de Donbas significant is verbeterd. Dat geldt ook voor het vrijlaten van Oekraïense gevangenen van de rebellen. Porosjenko voegde er aan toe dat de regering niet op ziet tegen verkiezingen in de bezette gebieden, maar dat wel alles in het werk gesteld moet worden om die eerlijk te laten verlopen.
Porosjenko zei verder te verwachten dat de Europese Unie voor 24 november een besluit neemt over de visumplicht voor Oekraïne. ''Waarom? Omdat we op die dag een EU-Oekraïne conferentie houden en er is afgesproken dat het besluit voor dit overleg zou vallen.''
Bron: Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten