dinsdag 18 oktober 2016

Rusland heeft radarbeelden MH17 nog niet gegeven

Ondanks een toezegging heeft Rusland ruwe radarbeelden rond rampvlucht MH17 nog niet overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag bekend. Volgens Den Haag heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op 3 oktober in een gesprek met de Nederlandse ambassadeur beloofd de informatie te delen met het internationale onderzoeksteam JIT, waar het OM deel van uitmaakt.

De Russische autoriteiten hebben niet gezegd waar de radar stond die de beelden heeft opgenomen, en ook niet waarom die data meer dan twee jaar lang niet beschikbaar zijn gesteld. Zodra Rusland de data heeft overgedragen zal de informatie door het JIT worden bestudeerd en beoordeeld. Het gaat om ruwe radardata van 17 juli 2014 van het gebied waar vlucht MH17 werd neergehaald.

De Tweede Kamer houdt volgende week een debat over de MH17. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil van premier Mark Rutte horen hoe ervoor wordt gezorgd dat de onderzoekers de primaire radarbeelden in handen krijgen als bewijsmateriaal. Omtzigt benadrukt dat op de beelden een raket is te zien. Uit het JIT-onderzoek blijkt dat een Russische raket de MH17 heeft geraakt. De raket werd afgeschoten vanaf Oekraïens gebied onder controle van pro-Russische opstandelingen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: