dinsdag 25 oktober 2016

Hackerscollectief openbaart Russische plannen voor onrust in Oekraïne

Het Oekraïense hackerscollectief Kiberchoenta (CyberJunta) heeft gisteren ruim 2.000 berichten naar buiten gebracht uit de mailbox van Vladislav Soerkov, een belangrijke adviseur inzake Oekraïne van de Russische president Vladimir Poetin. De mails dateren uit de periode van 24 september 2013 tot en met 25 november 2014.

Afgelopen maandag werden ook twee documenten naar buiten gebracht die Soerkov kreeg toegestuurd. Het zou gaan om pogingen om onrust te zaaien in Oekraïne tussen november 2016 en maart 2017. Daarbij gaat het om een aan Soerkov gerichte email van 26 augustus 2016, afkomstig van zijn assistent Pavel Karpov. Volgens Kiberchoenta zou Karpov de papieren hebben ondertekend als Nikolaj Nikolajevitsj Pavlov. Het ene document had als kop 'Actieplan voor het destabiliseren van de sociaal-politieke situatie in Oekraïne' en 'Definitief actieplan om de provincie Transkarpatië een federale status te bezorgen'.

Het eerste document betreft een operatie waarbij wordt samengewerkt met het Oppositieblok (de opvolger van Janoekovitsj' Partij van de Regio's), de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko en de Radicale Partij van de al even populistische Oleh Ljasko. Het is volgens dit document de bedoeling dat deze drie oppositiepartijen in het hele land gaan protesteren tegen het regeringsbeleid in de tweede helft van november.

Tegelijkertijd moet de publieke opinie worden bewerkt met videobeelden, geluidsopnames en screenshots van wat moet doorgaan voor correspondentie tussen president Petro Porosjenko en zijn medestanders. Uit die (vervalste) correspondentie zou moeten blijken dat de gehele regering zich bezondigt aan grootschalige corruptie. Het zou ook de bedoeling zijn om fervente corruptiebestrijders als de parlementsleden Moestafa Najem, Sergej Lesjtsjenko, Svetlana Zalisjtsjoek en Olga Tsjervokava in diskrediet te brengen.

Het tweede document omvat een plan om de West-Oekraïense provincie Transkarpatië los te maken van Oekraïne door lokale Roetheense organisaties te steunen.

De staatsveiligheidsdienst SBOe zegt dat de gelekte mails echt afkomstig zijn uit de mailbox van Soerkov. Die overtuiging heeft ook het parlementslid Anton Gersjtsjenko, een adviseur van minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken. Het hackerscollectief Kiberchoenta heeft vandaag scans van de paspoorten van Soerkov en diens echtgenote gepubliceerd om aan te tonen dat ze er wel degelijk in zijn geslaagd om in te breken in de mailbox van een belangrijke adviseur van het Kremlin.

Bron: Global Voices

Geen opmerkingen: