maandag 17 oktober 2016

'Dood Motorola kan leiden tot escalatie in de Donbas'

Gevreesd wordt dat de dood van Arseni Pavlov, beter bekend onder de naam Motorola, zorgt voor een escalatie van de toch al moeilijke situatie in Oost-Oekraïne. De bomaanslag wordt door de pro-Russische separatisten bestempeld als een ''terroristische actie'' die zou zijn uitgevoerd door een speciale eenheid van het Oekraïense leger.

De zelfbenoemde premier Oleksandr Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk zei vanmorgen dat hij wraak wil nemen. Hij beschuldigde president Petro Porosjenko er van dat die de oorlog heeft verklaard aan de separatisten. In Kiev wordt evenwel gesproken van een onderlinge strijd die eerder al aan leidende figuren bij de separatisten het leven kostte.

Er dook wel meteen een video op in de sociale media waarop te zien was hoe vier leden van een ultrarechtse groep bekenden dat zij verantwoordelijk zijn voor de dood van Motorola. De video wordt algemeen gezien als een poging om ultranationalistische groepen in Oekraïne in diskrediet te brengen, zoals eerder gebeurde in de aanloop naar het referendum van 6 april in Nederland. Toen werden ook leden van zo'n groepering in beeld gebracht die dreigden met een aanslag als Nederland niet voor het associatieverdrag van de EU en Oekraïne zouden stemmen.

Wie is Arseni Pavlov, alias Motorola? Hij werd 33 jaar geleden geboren in de Russische plaats Uchta, op 1.600 kilometer ten noordwesten van Moskou. In februari 2014 kwam hij naar Oekraïne. Als vrijwilliger vocht hij meerdere keren tegen het Oekraïense leger in de Donbas. Hij werd gezocht door Justitie vanwege het plegen van oorlogsmisdaden. Motorola was commandant van het Spartak-bataljon ten tijde van de strijd om de luchthaven van Donetsk.

Voor de separatisten is de dood van Pavlov een serieuze waarschuwing. Hij werd met een op afstand bediende bom gedood in de lift van het appartementencomplex waar hij woonde in de stad Donetsk. Daar kon de aanwezigheid van een lijfwacht niets aan veranderen. Ook de lijfwacht liet het leven bij de aanslag.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten