dinsdag 18 oktober 2016

Kremlin ziet diner met Merkel niet meer zitten

In het Kremlin gaan ze er niet meer van uit dat het overleg van de leiders van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk morgen doorgaat. Diplomaten van de vier landen hebben afgelopen weekeinde tevergeefs getracht om tot zodanige afspraken te komen dat het overleg in Berlijn zinvol zou kunnen zijn. ''Er is te weinig tijd om nu nog iets te bereiken'', constateerde woordvoerder Dmitri Peskov gisteravond.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kwam twee weken geleden met het voorstel voor een diner van de vier leiders die dan tot nieuwe afspraken konden komen voor een oplossing van het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne.

Rusland toonde zich meteen voorstander, maar aan Oekraïense kant werden meteen bedenkingen geuit omdat Rusland zich niet houdt aan de eerder in Minsk gemaakte afspraken. Bovendien kwam er Franse ruis op de lijn door de opmerking van president Francois Hollande dat er maar eerst eens verkiezingen moeten komen in de Donbas voordat Oekraïne de zeggenschap terugkrijgt over de grens met Rusland.

Peskov liet gisteravond weten dat nog altijd onderhandeld wordt over een gezamenlijk overleg in het zogenoemde Normandische format - een verwijzing naar de plek waar de vier leiders elkaar voor het eerst spraken over de oorlog in de Donbas. Hij benadrukte ''dat wij van onze kant vastbesloten zijn ons te houden aan de afspraken van Minsk''.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten