maandag 17 oktober 2016

Rebellenleider Motorola gedood bij bomaanslag

Een beruchte aanvoerder van de pro-Russische rebellen in de provincie Donetsk is gisteren bij een bomaanslag om het leven gekomen. Het gaat om de Rus Arseni Pavlov, ook bekend als Motorola. Hij bevond zich in de stad Donetsk een lift waarboven een bom was geplaatst aan een liftkabel. De staatsveiligheidsdienst SBOe bevestigde gisteravond laat de informatie over de dood van Pavlov op (sociale) media. Ook Motorola's lijfwacht zou bij de aanslag zijn omgekomen.

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken gaat er vanuit dat Pavlov en zijn lijfwacht het slachtoffer zijn geworden van een onderlinge concurrentiestrijd die al aan meer rebellen het leven heeft gekost. Maar de zelfbenoemde premier Oleksandr Zachartjsenko van de Volksrepubliek Donetsk legt de schuld volledig bij de Oekraïense autoriteiten. Hij noemt de aanslag ''een oorlogsverklaring'', aldus het Russische persbureau RIA Novosti. ''We zijn het zat. We zijn tot nu toe veel te geduldig geweest en we hebben teveel toezeggingen gedaan.''

Motorola (33) was berucht om zijn wreedheid. In april vorig jaar publiceerde de Kyiv Post een opname waarin de commandant van het Spartak-bataljon sprak over het executeren van vijftien Oekraïense krijgsgevangenen. Hij zou onder meer de dood van soldaat Ihor Branovitski op zijn geweten hebben. Branovitski werd in januari vorig jaar gevangen genomen nabij Donetsk en werd door Pavlov persoonlijk gedood met twee schoten door het hoofd.

Er werd in juli van dit jaar ook al een poging gedaan om Pavlov om het leven te brengen toen hij een bezoek bracht aan een ziekenhuis. Ook toen ging het om een bomaanslag.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten