woensdag 26 oktober 2016

SBOe vindt mails Soerkov echt, Kremlin ontkent


De meer dan 2.000 mails van naaste medewerker Vladislav Soerkov van de Russische president Vladimir Poetin zijn echt volgens de Oekraïnse staatsveiligheidsdienst SBOe. Dat zegt algemeen directeur Oleksandr Tkatsjoek in een interview met tv-zender. ''We hebben deskundigen er naar laten kijken en die zijn tot de conclusie gekomen dat de meeste gelekte documenten echt van Soerkov afkomstig moeten zijn.''

De SBOe heeft geen contact met de hackersgroep Cyberhoenta die niet alleen meer dan 2.000 mailwisselingen openbaar maakte, maar ook twee documenten die aantonen dat het Kremlin verdeeldheid wil zaaien in Oekraïne om vervroegde parlementsverkiezingen af te dwingen en zo een einde te maken aan de huidige, Rusland niet welgezinde regering. Ook zou een separatistische beweging in Transkarpatië op gang worden gebracht. Al met al gaat het om 1 gigabyte aan data.

Dat twee mailaccounts van Soerkov gehackt zijn, gaat er bij diverse experts nog wel in. Het is echter niet duidelijk in hoeverre de door Cyberhoenta getoonde mails en documenten echt zijn, omdat de hackersgroep op haar website alleen maar screenshots en pdf's toont. Die zijn eenvoudig te manipuleren, zodat niet met zekerheid valt te zeggen dat ze volledig authentiek zijn of dat er mee is geknoeid. Dit voorbehoud maakt ook de algemeen directeur van de SBOe door op te merken dat er geen direct contact is geweest met de hackers.

Een woordvoerder van het Kremlin zegt dat de mailtjes niet echt zijn en dat de verhalen over Soerkovs betrokkenheid bij de destabilisatie van Oekraïne verzonnen zijn. De regering in Kiev wil niet reageren op de berichten over de hack.

Soerkov zou een sleutelrol hebben gespeeld bij de inlijving van de Krim door Rusland in 2014. Hij was ook de belangrijkste onderhandelaar bij de (mislukte) onderhandelingen over Oekraïne.

Als de mailwisseling inderdaad echt is, blijkt daaruit dat Moskou nog steeds warme banden onderhoudt met de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne. Sterker nog, Poetin wil volgens de hackersgroep binnen een half jaar heel Oekraïne in zijn invloedssfeer krijgen.

Bronnen: TASS, NOS, Moscow Times

Geen opmerkingen: