maandag 3 oktober 2016

Journalist van Ukrinform in Moskou opgepakt voor spionage

Verslaggever Roman Soesjtsjenko van het nieuwsagentschap Ukrinform is afgelopen vrijdag in Moskou opgepakt door de politie. Dat gebeurde nadat Soesjtsjenko door diverse Russische media was beschuldigd van spionageactiviteiten. De journalist was op vakantie in Moskou en werd daar bij aankomst gearresteerd. Soestsjenko werkt sinds 2002 voor Ukrinform, sinds 2010 is hij correspondent van het nieuwsagentschap in Parijs.

Tegen de internationale regels in werd niemand op de hoogte gesteld van zijn arrestatie. Echtgenote Anzhela kwam er pas zondagmorgen in Frankrijk achter dat Soestsjenko was opgepakt. Zij heeft inmiddels de advocaat Mark Fejgin ingehuurd om haar man bij te staan. Fejgin verdedigde eerder de Oekraïnse helikopterpiloot Nadia Savtsjenko toen die in Rusland gevangen zat. De advocaat deed vanmorgen een beroep op Russische journalisten om achter hun collega te gaan staan ''omdat dit een kwestie is die alle journalisten treft''.

Irina Hersjtsjenko, de ondervoorzitter van het Oekraïense parlement, heeft een oproep gedaan aan de OVSE en de Raad van Europa om op te komen voor de rechten van Soestsjenko. ''Ik ben geschokt door zijn arrestatie. Ik heb hem geregeld ontmoet en vind hem een echte vakman, geen spion. We moeten ons allemaal verzetten tegen zijn arrestatie.''

Vanmorgen werd bekend dat een Russische rechtbank Soestsjenko twee maanden voorarrest heeft opgelegd.

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten