dinsdag 4 oktober 2016

Agent Berkoet bekent zijn aandeel in Majdan-geweld

Een voormalig lid van de oproerpolitie Berkoet heeft bekend dat hij met rubberkogels geschoten heeft op demonstranten op en rond Majdan eind 2013, begin 2014. Viktor Sjapovalov, een inmiddels ontslagen politieman uit de stad Charkiv, heeft ook de namen van een aantal collega's genoemd die op de demonstranten hebben geschoten. Ook noemde hij zijn commandant bij naam. Sjapovalov zit al achttien maanden in voorarrest en staat momenteel terecht.

Sjapovalov zei in de rechtbank dat hij agenten van de Berkoet in de Kriposntilaan in Kiev met stokken heeft zien slaan naar demonstranten en dat hij niet tussenbeide is gekomen. Evenmin greep hij in toen hij agenten op burgers zag schieten. Hij was wel de commandant van een eenheid van de Berkoet. Specifiek de oproerpolitie uit Charkiv wordt er door justitie van beschuldigd dat zij de mishandeling of dood van 110 burgers op hun geweten hebben.

De rechtbank kreeg uitleg van Sjapovalov hoe de agenten waren te onderscheiden naar de plek waar vandaan ze naar de hoofdstad waren gestuurd. Elke agent had een sticker op zijn helm om dat uit. Volgens advocaten is die uitleg belangrijk, omdat het moeilijk was om de immers gehelmde agenten van de oproerpolitie van elkaar te onderscheiden. Op dinsdag 18 oktober hoort de rechtbank een aantal slachtoffers van de gewelddadige acties van de Berkoet.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten