Als de overheid de verkoop van landbouwgrond vrijgeeft, dan kan dat volgens het IMF leiden tot grote economische voordelen. ''Oekraïne heeft een enorme voorraad landbouwgrond die momenteel niet efficiënt wordt gebruikt. Overheidsregels staan nu echter nog niet toe dat grondeigenaren gaan verkopen aan bedrijven die de landbouw efficiënter kunnen gebruiken'', constateert het IMF.
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd de grond van de grote staatsboerderijen verdeeld onder de boeren. Dat leidde tot een enorme versnippering van grond. Omdat Oekraïne geen kadaster kende, zijn de eigendomsrechten onduidelijk en na het overlijden van een grondeigenaar is er vaak onduidelijkheid over de eigendomsrechten. De versnippering heeft er toe geleid dat grote boerenbedrijven hun grond moeten pachten en soms met tientallen verpachters te maken krijgen.
Het verbod op de verkoop van landbouwgrond werd vijftien jaar geleden ingesteld. Op 1 januari 2017 loopt het verbod af, maar er is de nodige onenigheid in het parlement over de vraag of de landbouwmarkt moet worden vrijgegeven of dat het verbod (weer) wordt verlengd met een aantal jaren.
Parlementsvoorzitter Andrii Paroebi liet vandaag nog weten dat hij voorstander is van een verlenging, maar dat hij tegelijkertijd de teugels wel wat wil laten vieren. Daarvoor is wel een wetswijziging noodzakelijk. Het parlement had afgelopen maand al een besluit over het zgn. moratorium op de verkoop van landbouwgrond zullen nemen.
Bron: Unian, Ukrinform
Geen opmerkingen:
Een reactie posten