De Nederlandse premier Mark Rutte heeft gisteren op een persconferentie in Amsterdam gezegd dat zijn kabinet campagne gaat voeren voor een 'ja' bij het referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Het verdrag is volgens Rutte goed voor Europa én voor Nederland. ''Ik ga de bevolking uitleggen waarom we dit associatieverdrag hebben ondertekend. Nederland is een handelsnatie die baat heeft bij vrijhandelsverdragen, zoals met Oekraïne.'' Rutte wees de gedachte af die bij veel Nederlanders leeft dat het associatieverdrag een eerste stap is richting het EU-lidmaatschap voor Oekraïne.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de veiligheid in Europa er mee gediend is als Oekraïne weer een stabiel land wordt. Ook hij pleit voor een 'ja' bij het referendum dat op woensdag 6 april wordt gehouden.
Hij hield zich op de vlakte over de gevolgen van een 'nee' voor het verdrag dat inmiddels door Nederland is goedgekeurd. ''Als we nu al zeggen dat we de uitslag van het raadgevende referendum gaan opvolgen, dan scheppen we daarmee een precedent voor alle volgende referenda Als we nu al zeggen dat we dat niet gaan doen, dan ondermijnen we dit democratische instrument.'' In andere woorden: als het kabinet op voorhand zegt de uitslag over te nemen, dan is het raadgevende referendum voortaan een bindend referendum.
Oekraïne is de afgelopen anderhalf jaar veel in het nieuws geweest vanwege de ramp met vlucht MH17. Premier Mark Rutte zei op de persconferentie dat hij geen verband ziet tussen de vliegramp en het referendum. ''Dat moet nog blijken.'' Over de relatie met Rusland merkte Koenders op dat die belangrijk is voor Nederland, ''maar helaas heeft Rusland er in Oekraïne voor gekozen om eenzijdig de spelregels te veranderen''.
Hij vindt dat Rusland de keus van Oekraïne voor Europa moet accepteren. ''We moeten af van een politiek waarin invloedssferen bepalend zijn, ieder onafhankelijk land moet zelf zijn keuzes kunnen maken.''
Bron: EU Observer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten