zondag 3 januari 2016

Bellingcat brengt aantal verdachten neerhalen MH17 terug naar twintig

Het aantal mensen dat in beeld is voor het neerhalen van vlucht MH17 is teruggebracht tot zo'n twintig Russische militairen. Zij weten wie van hen op 17 juli 2014 de Buk-raket afvuurde op het toestel van Malaysia Airlines. Dat zegt Eliot Higgins, de oprichter van het internationale onderzoekscollectief Bellingcat in een interview met de NOS. Het netwerk van burgerjournalisten spoorde via sociale media en andere openbare internetbronnen de militairen op.

Een uitgebreid rapport met daarin hun namen en foto’s heeft Bellingcat twee weken geleden aan het Nederlandse Openbaar Ministerie gegeven. Dat leidt het Joint Investigation Team (JIT) dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met de MH17. Bellingcat werkt samen met de JIT-onderzoekers uit Nederland, België, Maleisië, Oekraïne en Australië. Higgins en andere medewerkers hebben tijdens gesprekken informatie aan het JIT gegeven. Ook is Higgins twee keer als getuige gehoord: afgelopen zomer en in het najaar van 2014.

Het afgelopen jaar ontdekte Bellingcat welke eenheid de Russische Buk-raketinstallatie, die vlucht MH17 in 2014 neerhaalde, naar Oekraïne transporteerde: dat was het Tweede Bataljon van de 53ste Luchtafweerraketbrigade, afkomstig uit de omgeving van Koersk in Rusland. Het bataljon bestond uit ongeveer honderd militairen, maar Bellingcat wist de groep betrokkenen terug te brengen tot pakweg twintig militairen.

Een van hen is Sergej M., de commandant van de 53e brigade. Vanwege zijn functie heeft hij "zeker een rol gespeeld bij het neerhalen van vlucht MH17, omdat zijn brigade het 'wapen' heeft geleverd", aldus Bellingcat. Andere betrokkenen zijn Dmitri T., de commandant van het Tweede Bataljon, en negen luitenants die in 2014 binnen het bataljon de leiding hadden over Buk-luchtafweerraketsystemen. Ook zijn enkele "zeer ervaren militairen" in beeld die opgeleid waren om een Buk-raketinstallatie te bedienen.

Binnenkort plaatst Bellingcat een geanonimiseerde versie van het onderzoek naar de 53ste Brigade op de site. Namen en foto's van de militairen worden weggelaten, om te voorkomen dat bewijsmateriaal offline wordt gehaald door diezelfde militairen.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: