Russische legereenheden zijn systematisch bezig met het bezetten van strategische punten op de Krim. Het is onduidelijk hoeveel militairen zich op het schiereiland bevinden, schattingen lopen uiteen van 6.000 tot zelfs 28.000. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek belde vervolgens met de Russische president Vladimir Poetin en eiste dat de militairen worden teruggeroepen.
Poetin kreeg vanmiddag echter van het parlement toestemming om troepen op de Krim in te zetten om de Russische belangen daar te verdedigen. Het Oekraïense leger is inmiddels in opperste staat van paraatheid gebracht.
Vice-voorzitter Serhei Tihipko van de Partij van de Regio's is vanmiddag naar Moskou gevlogen om daar aan te dringen op een vreedzame oplossing van de crisis op de Krim. Hij wil dat er een werkgroep komt die met het parlement van de Krimrepubliek en de Russische regering gaat onderhandelen.
De dag begon al met de mededeling van de pasbenoemde pro-Russische premier Sergei Aksenov dat het referendum over de positie van de 2,2 miljoen inwoners tellende Krimrepubliek in Oekraïne niet op 25 mei wordt gehouden, maar al op 30 maart.
Volgens Andrei Ignatov, een Oekraïner die deel uitmaakt van een tv-ploeg op de Krim, accepteert de bevolking gelaten de komst van de Russische militairen. ''Ik zie geen enthousiasme bij de bevolking. Geen gejuich, geen bloemen. Maar dat kan komen omdat het niet duidelijk wie het zijn, ze hebben geen insignes en geen vlaggen. Mensen vragen zich wel af wat er staat te gebeuren. Horen we straks bij Rusland? Nou, dat is prima, zolang er maar niet gevochten wordt.''
Ignatov meent dat aan alles te zien is dat het hier om een militaire operatie gaat. Russische soldaten werken nauw samen met pro-Russische milities die in de afgelopen dagen zijn gevormd. ''Inmiddels hebben Russische militairen de vliegvelden in Sevastopol en Simferopol bezet. Te oordelen naar hun gedragingen zijn het geen speciale troepen, maar Russische mariniers. Ze dragen Russische militaire uniformen, hebben Russische wapens.''
Niet alleen de luchthavens en overheidsgebouwen zijn intussen bezet, maar ook de anti-raketbasis in Feodosia. "Het gaat stap voor stap, zonder agressie. Maar wel met een duidelijk doel'', aldus Ignatov. Bij sommige overheidsgebouwen hangt de vlag van de Krimrepubliek naast de Russische vlag. Het hoofdkwartier van de politie in de regio houdt het nog bij de Oekraïense tweekleur.
Een team van onderzoeksjournalisten op de Krim schat dat er wel 28.000 Russische militairen zijn, bijna vijfmaal zoveel als de 6.000 waarvan de Oekraïense minister van Defensie eerder op de dag sprak.
Bronnen: Kyiv Post, Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten