donderdag 21 september 2023

Zelenski's hoofdpijndossiers: Polen en McCarthy

De Oekraïense president Volodimir Zelenski spreekt vandaag met leden van het Amerikaanse Congres om meer steun te krijgen in de oorlog tegen Rusland. Ondertussen wil de Poolse regering stoppen met wapenleveranties aan Oekraïne. Warschau is boos dat Oekraïne graan via Polen doorvoert. 'Daarmee speelt Polen Poetin in de kaart, dat is niet handig', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Het wordt een hele puzzel voor Zelenski om wapens en gelden los te krijgen van de Republikeinen, niet in de laatste plaats omdat de Oekraïense president allesbehalve een diplomaat is, maar eerder een volksmenner, zegt Hammelburg.

Tijdens zijn toespraak tot de VN sneed Zelenski echter wel een onderwerp aan waar de Republikeinen zich goed in kunnen vinden: waarom wordt Rusland niet uit de Veiligheidsraad gezet? 'Dat valt best goed bij de Republikeinen in Washington.' Zelenski's probleem in een notendop: geld voor de oorlog kwam altijd uit een pot die door Biden gereserveerd was, maar nu moeten de Republikeinen (die een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden) er ook hun handtekening onder zetten. En dat willen ze niet. 

'De oude tegoedrekening is op en dat speelt een enorme rol, in bijvoorbeeld de shutdown [van de federale overheid door geldtekort]. Er is een overkapping van problemen.' Want Biden kan het nieuwe steunpakket wel goedgekeurd hebben en ook de Senaat heeft de nieuwe aanvraag goedgekeurd, het Huis van Afgevaardigden heeft nog geen fiat gegeven en een derde van de Republikeinse fractie daar is wel zo'n beetje klaar met die hulp.

Volgens Hammelburg heeft de Republikeinse voorzitter van het Huis Kevin McCarthy al voorgesorteerd op deze kwestie. Zelenski wil graag met McCarthy spreken, maar deze heeft zich al publiekelijke afgevraagd waarom hij dat zou moeten doen. Zelenski is geen gekozen volksvertegenwoordiger, McCarthy heeft dus geen enkele plicht om hem te woord te staan. 

Onderwijl ligt er een tweede hoofdpijndossier op Zelenski's nachtkastje: Polen. Nog preciezer: de weigering van Polen om Oekraïne nog langer wapens te leveren. Polen is woest om wat Zelenski in zijn toespraak voor de VN verklaarde: dat sommige EU-landen (lees: Polen) solidariteit veinzen, terwijl ze indirect Rusland steunen. Zelenski op zijn beurt was weer boos op Warschau omdat Polen geen Oekraïense landbouwproducten meer wil toelaten op de interne Europese markt.

Polen is geen onbelangrijke speler, zegt Hammelburg. Polen is een belangrijk EU-land, staat naast Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in het rijtje dat de Amerikaanse president belt als er geacteerd moet worden op een Europees dossier én Polen is een groot, trots en actief NAVO-land. Toch denkt Hammelburg dat Polen nu een psychologische fout maakt. 'De Polen zijn de meest anti-Russische Europeanen, zo spelen ze Poetin in de kaart. Poetin speelt zo Europa uit elkaar, en dat is niet handig van de Polen.'

Bron: BNR, foto: website president

Geen opmerkingen: