maandag 11 september 2023

Zelenski in het nauw door corruptieschandalen

President Volodimir Zelenski zegt in een interview met de nieuwszender CNN dat de financiële en militaire hulp uit het buitenland niet te lijden heeft onder de corruptie die maar blijft voortwoekeren. Hij noemt het wel een goede ontwikkeling dat de Oekraïners door de oorlog om het bestaansrecht van hun land steeds minder bereid zijn om corruptie als een gegeven te zien. 

Zelf vindt hij dat hij 'geen andere keus' heeft dan voor een harde aanpak te kiezen. 'We kunnen dit niet langer toestaan', aldus de president die afgelopen week minister Oleksi Reznikov van Defensie de laan uitstuurde omdat hij de corruptie bij de aankoop van voedsel voor het leger niet de baas kon worden. Ook met de inkoop van scherfvesten voor de soldaten lijkt het mis te zijn. 

Zelenski komt nu ook zelf steeds meer onder vuur te liggen. Uit een opiniepeiling van de onderzoeksbureaus Ilko Koetsjeriv en KIIS blijkt dat acht op de tien Oekraïners (78 procent) de president persoonlijk verantwoordelijk houden voor de misstanden bij de landelijke overheid en het leger. Slechts 18 procent van de ondervraagden was het daarmee niet eens.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: