woensdag 20 september 2023

Eenheid nodig tegen 'kwaadaardig' Rusland

De Russische agressie moet worden gestopt en samen kunnen we dat, zo luidde het pleidooi van de Oekraïense president Volodimir Zelenski gisteren in de algemene vergadering van de VN in New York. Ook kondigde hij aan dat hij vandaag details gaat presenteren van de door Oekraïne opgestelde 'vredesformule' op een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad.

Het was de eerste keer sinds het uitbreken van de oorlog dat de Oekraïense leider sprak in het VN-gebouw. Hij herhaalde zijn boodschap dat het 'kwaadaardige' Kremlin geen enkele strategie schuwt. 'We kennen de namen van tienduizenden kinderen die ontvoerd zijn en hebben bewijs van honderdduizenden anderen die ontvoerd zijn door Rusland.'

Behalve van genocide beschuldigde hij Rusland van het manipuleren van de wereldwijde voedselprijzen met het doel van internationale erkenning voor bezet gebied. De Russische VN-vertegenwoordiger zat op zijn telefoon te kijken terwijl Zelenski sprak. 'Het kwaad kan niet worden vertrouwd, vraag dat maar aan Prigozjin', sneerde de Oekraïense president richting Rusland, doelend op de verongelukte leider van het Russische huurlingenleger Wagnergroep.

Hij vroeg niet concreet om meer wapens voor Oekraïne, maar meer algemeen om eensgezindheid. 'We moeten samen handelen om de agressor te verslaan', zei hij in het Engels. De president verwees daarbij naar het door Oekraïne opgestelde vredesplan.

Al maanden is Kyiv bezig met een diplomatiek offensief om zoveel mogelijk steun te krijgen voor het tienpuntenplan. Zelenski stelde dat ruim 140 landen hun volledige of gedeeltelijke steun hebben uitgesproken voor het voorstel. Hij beloofde vandaag een gedetailleerde uitleg te geven over het plan, dat ook bruikbaar zou zijn voor andere gewapende conflicten.

Bron: NOS, foto: website president

Geen opmerkingen: