vrijdag 1 september 2023

VN doet 'concrete voorstellen' hervatten graandeal

In een brief aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov doet secretaris-generaal Antonio Guterres 'een aantal concrete voorstellen' om de graandeal te hervatten. 'We kunnen op de Zwarte Zee niet van crisis naar crisis gaan, van opschorting naar opschorting. We hebben iets nodig dat werkt, en dat werkt in het voordeel van alle partijen', aldus Guterres. 

Over de 'concrete voorstellen' laat hij nog niets los, behalve dan dat de Verenigde Naties 'oog hebben voor de Russische verzoeken'. Lavrov zei zelf gisteren dat zijn regering blijft bij de voorwaarde voor het hervatten van de graandeal dat de economische sancties met betrekking van Russisch graan en kunstmest worden opgeheven. 

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Erdogan zullen elkaar maandag ontmoeten in Sotsji, de Russische badplaats aan de Zwarte Zee. Waarover de twee zullen spreken is niet bekendgemaakt, maar vermoedelijk zal hernieuwde Russische medewerking aan de graandeal een onderwerp zijn.

Turkije probeert al enige tijd om Rusland weer laten meewerken aan die afspraak, om de uitvoer van voedsel vanuit Oekraïne mogelijk te maken. Turkije geldt als een van de weinige landen die zowel met Rusland als met Oekraïne en zijn bondgenoten op goede voet staan.

De graandeal die half augustus afliep houdt in dat schepen met agrarische producten vanaf Oekraïense havens over de Zwarte Zee kunnen varen. In Istanboel moeten ze aanmeren voor een inspectie op verboden goederen. Daarna kunnen ze doorvaren naar de eigenlijke bestemming. De graandeal werd in het leven geroepen om hongersnood elders in de wereld te voorkomen.

Twee schepen zijn vandaag uitgevaren uit de haven van Odesa, aan de Zwarte Zee. Dat meldt de Oekraïense politicus Oleksi Hontsjarenko op Telegram. Een van de schepen vaart onder Liberiaanse vlag naar de Bulgaarse havenstad Varna, zo zegt hij. Waar het andere schip heen gaat, is niet bekend. Het tweede schip vaart onder de vlag van de Marshall-eilanden. Het is onbekend wat de schepen vervoeren. Ze maken gebruik van de door Oekraïne ingestelde 'corridor' die voor een belangrijk deel gaat over de territoriale wateren van Roemenië en Bulgarije.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, CNN, NOS

    Geen opmerkingen: