zondag 17 september 2023

NAVO-chef: oorlog in Oekraïne kan nog lang duren

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO verwacht dat het einde van de oorlog in Oekraïne nog geruime tijd op zich laat wachten. 'We willen allemaal dat het snel over is, maar we moeten ons van het volgende bewust zijn: als president Zelenski en de Oekraïners stoppen met vechten, dan houdt hun land op te bestaan. Als president Poetin en Rusland de wapens neerleggen, dan hebben we vrede', zegt Stoltenberg in een interview met het Duitse Funke Media.

Om er aan toe te voegen dat 'de meeste oorlogen langer duren dan verwacht wordt als ze uitbreken' en dat de NAVO zich moet voorbereiden op een langdurige oorlog in Oekraïne. Een Duitse generaal zei afgelopen week zelfs dat hij verwacht dat de oorlog wel tot 2032, dus over negen jaar, kan duren. 

Stoltenberg zegt in het interview ook dat Oekraïne veiligheidsgaranties moet krijgen als de oorlog eenmaal over is, zodat Rusland het buurland niet nog eens kan aanvallen. 'We kunnen niet langer toestaan dat Rusland een gevaar vormt voor de Europese veiligheid. Daarom moet Oekraïne ook lid kunnen worden van NAVO.'

Vorige maand zei de Canadese premier Justin Trudeau al dat de landen van de G7 zich er van bewust zijn dat de oorlog in Oekraïne nog lang niet voorbij is en dat ze bereid zijn om Oekraïne te steunen zo lang als nodig is. De Amerikaanse president Joe Biden sprak toen ook de hoop en de verwachting uit dat Rusland niet nog jaren doorgaat met vechten, en dat de Russische president Vladimir Poetin zich realiseert dat het niet in het belang van zijn land is om dat te doen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: