maandag 18 september 2023

Oekraïne stapt naar rechter om importverbod

Oekraïne gaat Polen, Hongarije en Slowakije voor de rechter slepen vanwege de importrestricties die die landen hebben opgelegd voor Oekraïense landbouwproducten. Volgens de drie landen zijn die restricties nodig om de eigen markt te beschermen zodat die niet overspoeld raakt met Oekraïense voedingsmiddelen.

De Europese Unie sprak op 2 mei met Oekraïne af dat het land geen granen naar vijf EU-lidstaten in de regio zou exporteren (Bulgarije, Hongarije, Polen, Slowakije en Roemenië). Die export moest de weggevallen routes over de Zwarte Zee vervangen, maar de landen vreesden dat hun eigen agrarische markt verstoord zou raken. De beperkingen golden niet voor producten die doorgevoerd werden naar andere landen.

De EU oordeelde dat Oekraïne voldoende heeft gedaan om om de buurlanden niet te overspoelen met goedkoop graan en om die reden werden de beperkingen niet verlengd. Dat was tegen het zere been van Polen, Slowakije, Roemenië en Hongarije.

Polen besloot daarop om de binnenlandse verkoop van Oekraïens graan, koolzaad en zonnebloempitten te verbieden. Doorvoer van de producten is wel toegestaan. Een einddatum voor die restricties is niet genoemd. Ook Slowakije hield de deur dicht voor graan uit Oekraïne. Hongarije ging nog een stap verder en plaatste in totaal 24 producten op de zwarte lijst. Dat gaat onder meer om groenten, vlees en honing.

Roemenië heeft nog geen besluit genomen. Het land zegt de restricties te verlengen als de importaanvragen toenemen. Vooralsnog ziet Roemenië geen toename daarvan.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: