zaterdag 9 september 2023

Oekraïne teleurgesteld in slotverklaring van G20

Oekraïne is teleurgesteld in de slotverklaring van de G20, de 20 industrieel belangrijkste landen die de afgelopen dagen bijeen waren in de Indiase hoofdstad Delhi. Woorden doen ertoe, aldus woordvoerder Oleh Nikolenko van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Het uitgangspunt dat er 'niets gebeurt buiten Oekraïne om' is belangrijker dan ooit', legt Nikolenko uit.

Op zijn Facebookpagina stelt de minister enkele wijzigingen voor van de slotverklaring. 'Rusland voert oorlog tegen Oekraïne' is juister dan 'oorlog in Oekraine'. Ook vindt Nikolenko het correcter als duidelijk is dat Rusland af moet zien van het met geweld inpikken van grondgebied van een buurland. In plaats daarvan staat in de slotverklaring G20 in algemene bewoordingen dat 'alle landen' daarvan af moeten zien. 

Nikolenko wil ook dat de G20 Rusland oproepen om per direct te stoppen met de oorlog. De Indiase premier Narendra Modi, gastheer van de G20, heeft echter aangegeven dat vooral naar een compromis is gezocht, overigens wel met de oproep om de graandeal te hervatten. Het Kremlin heeft intussen aangegeven dat dit niet gebeurt zolang de internationale sancties op de Russische handel in graan en kustmest gehandhaafd blijven.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: