donderdag 7 september 2023

Russische drone op Roemeens gebied. Of niet?

Zijn er maandag nu wel of niet twee Russische drones terechtgekomen op Roemeens grondgebied? Oekraïne zegt van wel, terwijl het Roemeense ministerie van Defensie bij hoog en laag beweerde dat dit niet was gebeurd. Maar inmiddels zijn de Roemenen daar op teruggekomen. Deels althans, want nu zeggen ze dat er onderdelen 'die afkomstig lijken' van een drone gevonden zijn aan de Roemeense kant van de Donau. 

Er wordt onderzoek gedaan. President Klaus Johannis zegt dat het 'volstrekt onacceptabel' is dat Russische drones over Roemeens grondgebied vliegen naar doelen aan de overkant van de Donau. Maandag in alle vroegte waren er namelijk aanvallen met drones op de Oekraïense Donau-havens Izmail en Reni.

De NAVO heeft inmiddels ook gereageerd. 'We houden de situatie nauwlettend in de gaten, en we zijn in nauw contact met onze bondgenoot Roemenië.' In het uiterste geval treedt artikel 5 van het handvest van de NAVO in werking: een aanval op een is een aanval op allen. De Roemeense nieuwszender Digi24 meldt overigens vanochtend dat het een drone was voor spionagedoeleinden, zonder explosieven.

Ook afgelopen nacht was het weer raak met een Russische aanval met drones op de Donau-havens van Izmail, Reni en Kilia, alle op zo'n 200 meter van de grens met Roemenië. Bij deze aanval raakte een vrachtwagenchauffeur gewond. Een nacht eerder viel er een dode. Opnieuw werd veel schade aangericht.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: