dinsdag 12 september 2023

'Eisen Rusland voor graandeal serieus nemen'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat de Russische eisen voor hervatting van de graandeal serieus genomen moeten worden. Dat heeft hij na afloop van de G20-conferentie in New Delhi gezegd. Erdogan kondigde tevens een ontmoeting aan van vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en de Verenigde Naties, zonder een datum te noemen.

Erdogan sprak vorige week in Sotsji met de Russische president Vladimir Poetin, maar wist toen niets te bereiken. De Turkse president riep afgelopen weekeinde de leiders van de G20 op om Rusland enigszins tegemoet te komen. Rusland wil bijvoorbeeld dat de sancties op de export van landbouwproducten en kunstmest van tafel gaan. 

Secretaris-generaal Antonio Gutteres van de Verenigde Naties is daar voorstander van, getuige een brief aan Poetin van zijn hand waar de Duitse krant  Bild de hand op wist te leggen. Er zouden ook onderhandelingen gaande zijn met havenautoriteiten in ondermeer Nederland, België en Duitsland om Russische schepen met landbouwproducten weer toe te laten. Oekraïne is tegen het laten vallen van de sancties, omdat dit door Rusland gezien zal worden als een beloning voor het gebruiken van voedsel als drukmiddel.

De graandeal is een overeenkomst van enerzijds Oekraïne met de Verenigde Naties en Turkije en anderzijds van Rusland met de VN en Turkije. Oekraïne en Rusland hebben dus geen gezamenlijke graandeal. Afspraak was dat schepen met graan en andere landbouwproducten vanuit Oekraïense havens naar Istanboel varen om daar gecontroleerd te worden op de aanwezigheid van goederen waar de afspraken niet voor gelden. De graandeal liep halverwege juli af.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: