zaterdag 9 september 2023

Musk 'weigerde verzoek Oekraïne' voor Starlink

Elon Musk zegt op zijn platform X, voorheen bekend als Twitter, dat hij vorig jaar een verzoek van Oekraïne geweigerd heeft om zijn satellietnetwerk in te zetten voor een aanval op de door Rusland bezette Krim. Hij reageerde onder een bericht van CNN waarin werd geschreven dat Musk dat netwerk, Starlink, uitschakelde om Oekraïne te dwarsbomen.

Musk zegt dat hij niet instemde met het Oekraïense verzoek 'omdat SpaceX dan duidelijk medeplichtig zou zijn aan een oorlogsdaad en aan escalatie van het conflict'. Wanneer en hoe Musk het verzoek van Oekraïne precies gekregen heeft, schrijft hij niet.

Het moet evenwel vorig jaar zijn geweest dat Musk Starlink uit liet zetten aan de kust van de Krim en daarmee een aanval op de Russische Zwarte Zeevloot in Sevastopol met een zeedrone onmogelijk gemaakt. Dat blijkt uit een voorpublicatie van de biografie van Musk die is geschreven door de Amerikaanse journalist Walter Isaacson. Het boek komt dinsdag officieel uit. 

Volgens Isaacson was de met explosieven geladen zeedrone op weg naar de marinehaven toen Starlink uit werd gezet en de verbinding met de zeegroen wegviel. Die 'spoelde vervolgens aan land zonder schade aan te richten.' Isaacson voegt er aan toe dat het besluit van Musk was ingegeven door de vrees voor een Russische aanval met kernwapens. Musk zou hierover met Russische regeringsfunctionarissen hebben gesproken. 

Musk zelf zegt in zijn biografie dat het satellietnetwerk Starlink niet is bedoeld voor oorlogsvoering 'maar zodat mensen naar Netflix kunnen kijken en relaxen, en online onderwijs kunnen volgen, en goede vreedzame dingen, geen aanvallen met drones'. 

Bronnen: NOS, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: