zondag 3 september 2023

Russen steken hun eigen mijnenvelden in brand

De Russen steken mijnenvelden in brand om het opruimen van landmijnen door het Oekraïense leger onmogelijk te maken. Ze doen dat met drones die granaten afwerpen, aldus het Institute for the Study of War (ISW). De analisten van het ISW zeggen dat Oekraïne in de provincie Zaporizja blijft aanvallen in de richting van de stad Melitopol, maar dat ze het wel moeilijk hebben met de betonnen versperringen en de volgepakte mijnenvelden. 

Kolonel Margo Grosberg, de commandant van de militaire inlichtingendiensten van Estland, zegt dat de Oekraïense artillerie 'gelijk of zelfs beter' is dan die van de Russen. Daardoor zouden de Russen genoodzaakt zijn hun artillerie verder van de frontlijn af te plaatsen en niet meer in staat zijn om de eigen troepen te ondersteunen. 

Het ISW tekent daar evenwel bij aan dat dit niet overal langs de frontlijn het geval is, aangezien Oekraïense eenheden er regelmatig melding van maken dat ze onder zwaar Russisch artillerievuur liggen. De Russen maken daarbij gebruik van verkenningsdroes om de eigen artillerie aan te sturen. 

Grosberg zegt ook dat het Oekraïense leger er vanaf juli in zijn geslaagd om Russische radarinstallaties voor de artillerie uit te schakelen. Russische militaire bloggers klagen er al sinds half juli over het gebrek aan artillerie, vooral in het zuiden van Oekraïne.

De bloggers zeggen nu ook dat de Russische troepen zich hebben teruggetrokken uit het zuidelijke deel van het dorp Robotinje. Eerder meldden ze nog dat de Russen daar stand hielden. Nu zouden ze met onbekende bestemming zijn vertrokken.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: