dinsdag 12 september 2023

Raad van Europa: Rusland 'feitelijk dictatuur'

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa veroordeelt de wijzigingen die zijn aangebracht in de Russische grondwet, onder meer om president Vladimir Poetin de mogelijkheid aan te blijven tot zijn 83e levensjaar. 'De enorme macht van de president die nog eindeloos lang aan de macht kan blijven in combinatie met het ontbreken van controlemechanismen zoals een sterk parlement, het ontbreken van onafhankelijke rechtspraak, van onafhankelijke media en een weerbare maatschappij hebben van Rusland feitelijk een dictatuur gemaakt', valt te lezen in een unaniem aangenomen motie.

In de discussie werd de conclusie aangehaald van de Europese Commissie voor Democratie door Recht, ook wel de Commissie van Venetië genoemd, die het verlengen van de uiterste ambtstermijn voor de zittende president tot 2036 omschrijft als 'een schending van zowel de Russische grondwet als van de internationaal geldende regels'.

De commissie noemt de oorlog tegen Oekraïne een bewijs dat dictaturen 'een bedreiging vormen voor de internationale vrede en veiligheid'. Het is volgens de commissie van groot belang dat de democratie in Rusland wordt hersteld. Niet alleen voor de eigen bevolking, maar ook voor Europa en de wereld. 

De Raad van Europa heeft zich opnieuw uitgesproken voor een internationaal tribunaal om in de toekomst de Russische leiders te berechten, te beginnen met de onrechtmatige annexatie van de Krim, de oorlog in de Donbas en het neerhalen van vlucht MH17. 

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: