zaterdag 2 september 2023

Aanklacht tegen oligarch Kolomojski om fraude

De oligarch Ihor Kolomojski wordt verdacht van verduistering en witwassen van 500 miljoen hrivna (12,5 miljoen euro). Hij zou het geld via banken die tot zijn zakenimperium behoren naar het buitenland hebben weggesluisd. De staatsveiligheidsdienst SBOe doorzocht Kolomojski's woning in de stad Dnipro en stelde hem in staat van beschuldiging. 

Het Openbaar Ministerie beslist nog of hij wordt gearresteerd en zo ja, of hij dan op borgtocht tegen betaling van diezelfde 500 miljoen weer op vrije voeten kan komen.

In februari was er ook al een doorzoeking van Kolomojski's woning. Toen zou het gegaan zijn om fraude bij Oekrnafta en Oekrtatnafta waarvan hij aandeelhouder was voordat beide oliemaatschappijen werden genationaliseerd. Kolomojski was ook (mede)eigenaar van de PrivatBank, de grootste bank van Oekraïne die in 2016 ook al werd genationaliseerd.

President Volodimir Zelenski onderhield nauwe banden met Kolomojski in de tijd dat hij voor diens zender het populaire televisieprogramma Dienaar van het Volk maakte. Aanvankelijk werd gevreesd dat de oligarch invloed zou uitoefenen op Zelenski als president, onder meer om de PrivatBank terug te krijgen. Daar is evenwel niets van gebleken.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: staatsveiligheidsdienst SBOe

Geen opmerkingen: