zondag 3 september 2023

'Westen moet Rusland veiligheidsgaranties geven'

Gergely Gulyas, de stafchef van de Hongaarse premier Viktor Orban vindt dat Rusland 'veiligheidsgaranties' van het Westen moet krijgen. Hij zei dit in een toespraak tot studenten van de zomeruniversiteit in Vajta volgens de nieuwssite Hido. Gulyas' toespraak was doorspekt met Russische propaganda, met als dieptepunt de opmerking dat Oekraïne 'geen enkele kans' maakt om de door Rusland bezette gebieden terug te veroveren.

Gulyas ziet Rusland ook niet als een bedreiging voor Centraal Europa aangezien het Russische leger 'geen snelle en opzienbarende resultaten' wist te boeken bij de invasie in Oekraïne. Orban's naaste medewerker vindt niet alleen dat er onderhandeld moet worden tussen beide landen, maar ook dat de Verenigde Staten daarbij aanschuiven. 

Om een duurzame vrede te bewerkstelligen moet het Westen volgens Gulyas niet alleen veiligheidsgaranties aan Rusland geven, maar ook af zien van het NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne. Ook zou een vredesmissie in het leven geroepen moeten worden.

Het is niet voor het eerst dat Hongaarse regeringsfunctionarissen uitspraken doen die naadloos aansluiten op de Russische propaganda. Zo zei premier Organ onlangs nog dat het momentum voorbij is voor Oekraïne om deel uit te maken van de NAVO en dat het daarom maar beter is om het er niet meer over te hebben.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Hungary Today

Geen opmerkingen: