donderdag 14 september 2023

Roemenië stelt vliegverbod in langs de Donau

Roemenië heeft een vliegverbod ingesteld voor het grensgebied met Oekraïne vanwege de voortdurende Russische aanvallen met drones op de Oekraïense Donauhavens Izmajil en Reni. Deze havens liggen op 200 meter van de grens met Roemenië. Rusland is begonnen met de aanvallen na het aflopen van de graandeal, waardoor Oekraïne de graantransporten heeft verplaatst van de Zwarte Zee naar de Donau.

Het vliegverbod geldt voor een strook van 20 tot 30 kilometer breed tussen de dorpen Sulina en Galati in de provincie Dobrogea. Alleen boven de 4.000 meter mag hier gevlogen worden. Mei vorig jaar was er ook al een vliegverbod ingesteld, maar toen ging het om een strook van 8 kilometer breed en een hoogte van 1.000 meter. 

De situatie is verslechterd nadat tot driemaal toe brokstukken van drones werden aangetroffen op Roemeens grondgebied. Dat leidde er toe dat de inwoners van dorpen in het grensgebied in de nacht van dinsdag op woensdag te maken kregen met luchtalarm vanwege overvliegende drones. Inmiddels hebben de Roemeense autoriteiten besloten schuilkelders te bouwen en ook gaat er luchtafweergeschut naar het gebied.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: