dinsdag 19 september 2023

'Raketaanval Kostjantinivka wel degelijk Russisch'

De Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBOe doet nog onderzoek naar raketaanval van 6 september op een warenmarkt in de stad Kostjantinivka, maar ze gaat er vanuit dat de aanval is uitgevoerd met een Russische S-300 raket. 'Er zijn delen van zo'n raket gevonden', aldus de SBOe in een verklaring naar aanleiding van het bericht in de New York Times dat het om een 'afzwaaier' van de Oekraïense luchtafweer zou gaan.

De New York Times zegt eigen onderzoek te hebben gedaan, al is niet duidelijk waarom dit in dit specifieke geval is gedaan. Veel nieuwsmedia, ook in Nederland, hebben het bericht overgenomen zonder zich om het waarheidsgehalte ervan te bekommeren. 

Journalisten van de Amerikaanse krant constateerden dat de omvang van de inslag en aangetroffen raketdelen wijzen op een 9M38 raket zoals die wordt gebuikt door het luchtverdedigingssysteem Boek. De redactie van de Oekrajinska Pravda zegt evenwel informatie te hebben dat de Oekraïense luchtmacht die dag geen Boek heeft ingezet.

Adviseur Michailo Podoljak van president Volodimir Zelenski wil het onderzoek van de staatsveiligheidsdienst afwachten. 'Dat gebeurt nauwgezet, zoals bij elke aanval, zodat alle Russische oorlogsmisdaden goed gedocumenteerd worden vastgelegd', zegt hij tegen het persagentschap Ukrinform. 'Maar bij alles moeten we niet vergeten dat het Rusland is die deze oorlog begon en het is Rusland dat met regelmaat burgerdoelen en de burgerbevolking aanvalt met raketten, bommen en drones.'

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Ukrinform

    Geen opmerkingen: