vrijdag 1 september 2023

Arachamia wil dienstplichtontduikers aanpakken

Fractievoorzitter David Arachamia van president Volodimir Zelenski's partij Dienaar van het Volk, vindt dat iedereen die onder valse voorwendselen de dienstplicht ontloopt vervolgd moet worden door justitie. Het gaat hem ook om de mannen die met vervalste medische papieren het land uit zijn gegaan. Mannen tussen de 16 en 60 jaar mogen het land niet uit, omdat ze (vanaf hun 18e) opgeroepen kunnen worden voor het leger.

Er komt niet meteen een wetsvoorstel, legde Arachamia uit in een nieuwsuitzending op de nationale televisie, eerst moet duidelijk zijn hoe groot het probleem werkelijk is en hoe de mannen die naar het buitenland zijn vertrokken ter verantwoording zijn te roepen. Mogelijk kan dat door een internationaal opsporingsverzoek uit te vaardigen, waardoor ze uitgeleverd kunnen worden aan Oekraïne. 

Arachamia is er duidelijk over dat niet alleen 'foute' officieren van de recruteringsbureaus vervolgd kunnen worden omdat ze zich hebben laten omkopen, maar ook degenen die zich voor 3.000 tot zelfs 15.000 dollar hebben voorzien van een medische verklaring dat ze ongeschikt zijn om in het leger te gaan.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Ukrainform

    Geen opmerkingen: