dinsdag 5 september 2023

'Geen heksenjacht op illegale vertrekkers'

Er komt geen heksenjacht op de mannen die Oekraïne ontvluchten om te ontkomen aan de dienstplicht. Dat zegt Fedir Venislavski, de vertegenwoordiger van president Volodimir Zelenksi in het parlement. 'We gaan geen grote groepen terughalen, dat is onbegonnen werk', aldus Venislavski in een interview met Radio Liberty.

Mannen tussen de zestien en zestig jaar mogen het land niet verlaten, omdat ze opgeroepen kunnen worden voor het leger. Wie toch weggaat, moet daarvoor persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden. Dat is een enorm karwei, zegt Venislavski. Het is weliswaar mogelijk om iemand hiervoor te vervolgen, maar de aangeklaagde kan vervolgens in beroep gaan bij een rechtbank in het Europese land waar hij naartoe is vertrokken. 'Een hele complexe procedure, dus. We denken er nu over na hoe we hier mee om moeten gaan.' 

Er zijn minstens drie manieren om illegaal de grens over te gaan. Allereerst door de 'groene grens' over te gaan, maar ook verstoppen mensen zich bij het passeren van een grenspost, om in de 'grijze zone' terecht te komen en vervolgens op legale wijze een buurland binnen te gaan. 

Volgens Venislavski is de derde methode, met vervalste papieren, de meest gebruikte. 'Het gaat dan om documenten waaruit blijkt dat iemand toestemming heeft om het land te verlaten, zoals een certificaat waaruit blijkt dat hij een handicap van de eerste of tweede categorie heeft en is vrijgesteld van militaire dienst, ook in oorlogstijd. Zo iemand gaat legaal de grens over, maar tegelijkertijd begaat hij een misdrijf. 
Dat geldt trouwens ook voor de degene die hem voorzien heeft van dit vervalste certificaat.' Probleem is evenwel dat moeilijk te bewijzen valt dat iemand onterecht zo'n vrijstellingscertificaat heeft.

Eerder zei fractievoorzitter David Arachamia van president Zelenski's partij Dienaar van het Volk nog dat iedereen die illegaal het land ontvlucht moet worden vervolgd. Volgens woordvoerder Andri Demtsjenko van de Grensbewaking proberen dagelijks tussen de twintig en dertig mannen illegaal naar het buitenland te gaan.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto Venislavski: website president

    Geen opmerkingen: