zaterdag 2 september 2023

ISW: Rusland zet 'reserveleger' in als noodgreep

Rusland heeft een 'reserveleger' ingezet om er voor te zorgen dat troepen vanuit de provincie Loehansk naar het zuiden kunnen om daar te helpen met het tegenhouden van het oprukkende Oekraïense leger. Dat stelt het Institute for the Study of War (ISW). Het gaat om het 25e Gecombineerde Wapens Leger dat recent en inderhaast is opgezet en volgens de analisten van het ISW daardoor nog niet gevechtsklaar is.

Ook zegt het ISW dat de Russen niet tevreden zijn over het eigen optreden bij Oerozjajne en langs de frontlijn Novomajorske-Novodonetske-Kermentsjik. De Russische troepen daar zouden in een fysiek en psychisch in slechte conditie zijn. Bij Bachmoet en in het westen van de provincie Zaporizja blijven de Oekraïense troepen aanvallen en ook gisteren weer enige terreinwinst hebben geboekt. bij Klisjtsjivka, op 7 kilometer ten zuidwesten van de stad Bachmoet.

John Kirby, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, zei gisteren dat het Oekraïense leger het goed doet in het westen van Zaporizja en daar met enig succes door de tweede Russische verdedigingslijn in het zuiden probeert te komen. Kirby voegde er aan toe dat anonieme kritiek van Amerikaanse regeringsfunctionarissen Oekraïne niet helpt.

De Oekraïense generale staf heeft ook aangegeven dat het leger terreinwinst boekt in de omgeving van Novoanilivka en Novopokropivka (op 5 tot 13 kilometer ten zuiden van Orichiv) en in het westen van de provincie Zaporizja. Russische bronnen melden echter dat Oekraïense aanvallen wist af te slaan bij Robotinje (10 kilometer zuidelijk van Orichiv) en Verbove (7 kilometer zuidoostelijk van Orichiv).

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: