dinsdag 5 september 2023

Reznikov dient onslag in als minister van Defensie

Minister van Defensie Oleksi Reznikov heeft zij ontslagbrief ingediend bij de voorzitter van het parlement. Dat heeft hij bekendgemaakt op X (voorheen Twitter). Reznikov schrijft dat het een 'eer' was om het Oekraïense leger de laatste 22 maanden te dienen, 'de zwaarste periode uit de moderne geschiedenis van ons land'.

De 57-jarige Reznikov, een advocaat en politicus die in november 2021 tot minister van Defensie werd benoemd, hiel miljarden dollars aan westerse militaire hulp veilig te stellen, maar wordt achtervolgd door beschuldigingen van corruptie rond zijn ministerie die hij zelf omschreef als laster. Het gaat om onder meer de aankoop van voedsel voor het leger tegen veel te hoge prijzen en de aanschaf van scherfvesten.

President Volodimir Zelenski zei zondag al dat hij Reznikov wilde vervangen. Hij zou de Roestem Oeverov in zijn plaats willen aanstellen, die momenteel aan het hoofd staat van een privatiseringsfonds van de overheid. Oekraïne heeft de laatste jaren op grote schaal overheidsbedrijven verkocht aan investeerders.

Het gaat om de belangrijkste wisseling bij de Oekraïense defensieleiding sinds de Russische inval. Reznikov zou ambassadeur in Londen worden. 

Bron: AD

Geen opmerkingen: